تعریف بازاریابی به زبان ساده
بازاریابی به زبان ساده
برای تعریف بازاریابی به زبان ساده و ارائه بهترین تعریف بازاریابی، ما تعریف فیلیپ کاتلر را انتخاب کردهایم که کتاب مدیریت بازاریابی او را بهعنوان منبعی معتبر و مرجع جهانی برای آموزش بازاریابی معرفی میکنند:
بازاریابی، علم و هنر کاوش، خلق و ارائه ارزش برای برآوردن نیازهای بازار هدف، همراه با کسب سود است. بازاریابی ما را بر آن میدارد که نیازها را شناسایی کنیم و بهترین راه برطرف کردن این نیازها را طراحی کرده و به بازار هدف ارائه دهیم.
بازاریابی به زبان ساده یعنی پیدا کردن بازارهای مناسب فروش محصولات و یا سرویسهای ارائه شده. بسیاری از مردم اشتباهاً بازاریابی را به معنی فروش و معرفی محصول به صورت تلفنی و یا حضوری در بازارها میدانند. این همسوپنداری کاملاً اشتباه است؛ چرا که بازاریابی یا مارکتینگ (Marketing) یک استراتژی بوده که توسط شرکت یا سازمان در جهت ارتباط با مشتری تدوین و استفاده میشود. در فرآیند بازاریابی، مشتری و نیاز او به محصول درنظر گرفته شده و در طول عملیات بازاریابی، مشتری از ویژگیهای مختلف محصولات و خدمات مطلع میشود.
امروزه بازاریابی به دستههای مختلفی از منظر اجرایی تقسیم میشود که در فضای دیجیتال، متداولترین آن بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ است. دیجیتال مارکتینگ در اهواز و ارائه خدمات دیجیتال مارکتینگ در کلانشهرها از خدمات گستردهای است که توسط شرکتها و آژانسهای دیجیتال مارکتینگ ارائه میشود. همچنین سئو شاخهای از دیجیتال مارکتینگ است که رشد فزایندهای در طی سالهای اخیر به خود دیده است. از اینرو، خدمات سئو و بهینه سازی در اهواز و ارائه خدمات سئو در کلانشهرها اینروزها گسترش فراوانی پیدا کرده تا کسب و کارها بتوانند شعبه مجازی فروشگاه یا خدمات خود را در اینترنت داشته باشند و کسب و کار مجازی خود را گسترش و رونق دهند.
تعریف بازاریابی کاتلر
تعریف بازاریابی فیلیپ کاتلر، همانطور که پیشتر ذکر کردیم، تعریفی استاندارد از بازار کار جهانی و نحوه بازاریابی در این مارکتها است. کاتلر در سال ۲۰۱۲ بازاریابی را به این شکل توصیف کرد:
علم و هنر کاوش، خلق و ارائه ارزش برای برآوردن نیازهای بازار هدف، همراه با کسب سود. بازاریابی نیازها و خواستههای متقاضیان و مشتریان را تشخیص میدهد. سپس یک برنامه بازاریابی مدون به تعریف و اندازهگیری حجم و سود این بازار پرداخته و محصولات و خدمات مناسب را طراحی و ترویج میکند.
تعریف بازاریابی کاتلر به زبان ساده اینچنین میشود: در عین حال که به فکر کسب سود خودتان هستید، مشتری و نیازهای او را هم در بازاریابی مورد هدف قرار دهید. همچنین کاتلر در تعریف بازاریابی خاطرنشان میکند که نیازها و خواستههای تامیننشده بازار هدف یا مشتریانتان را شناسایی کرده و تشخیص دهید و اگر میتوانید نیازهای آنها را تامین کنید، وارد مرحله طراحی و ترویج محصول و خدمات شوید.
وظایف بازاریاب چیست؟
وظایف یک بازاریاب از طراحی و برنامهریزی گرفته تا بررسی رقبا و حضور فعال و موثر در بازار را شامل میشود. اما وظایف بازاریاب بصورت اجمالی به شرح زیر است:
- تحقیق در خصوص رقبا، بررسی رقبا و محصولات مشابهی که تولید میکنند
- تجزیه و تحلیل بازار مصرفکنندگان برای شکل دادن به تعهدات جدید
- حضور موثر در بازار به همراه فن بیان قوی و ارتقا مهارتهای نرم
- همکاری با شرکتها و سازمانها و تدوین نقشه راه بازاریابی متناسب با شرکت و سازمان
- توانایی جذب و متقاعد کردن مشتری
- به روز بودن دانش اقتصادی
- خواندن اخبار اقتصادی از منابع موثق
- استفاده از روشهای موثر تبلیغات
- تلاش برای شناخت رفتار مشتریان
- تسلط کامل بر ویژگیهای محصول و اطلاع از مزایا و معایب آن
- طراحی و هماهنگی روشها و راههای جدید برای جایگزینی راههایی که قبلاً با شکست مواجه شدهاند
- ایجاد روابط پایدار، مطمئن و موثر با مشتریان
- شرکت در کارگاههای بازاریابی برای افزایش مهارتهای نرم
- جمعآوری و توزیع اطلاعات مالی و آماری
تفاوت بازاریابی و فروش
تفاوت بازاریابی و فروش در نحوه عملکرد این دو است. بازاریابی همان برندسازی، انتخاب نام تجاری، قیمتگذاری بر روی خدمات و محصولات و پلی بین هزینهها و درآمد ناشی از تبلیغات در رسانهها است. اما فروش درواقع فعالیتی است که فرد یا شرکت سازنده خدمات و محصولات انجام میدهد تا در ازای دریافت مبلغی، کالا یا خدمات را به دست مشتری و مصرفکننده برساند. هدف بازاریابی فروش نیست، بلکه ایجاد، افزایش و حفظ فروش است. بازاریابی برای فروش مانند شخم زدن برای کشاورز است. به بیانی ساده، بازاریابی مشتری را برای شنیدن سخنان فروشنده آماده میکند.
آمیخته بازاریابی
آمیخته بازاریابی یا در زبان انگلیسی، Marketing Mix (مارکتینگ میکس)، یکی از مشهورترین اصطلاحات بازاریابی است. آمیخته بازاریابی متشکل از ۴P است:
- محصول (Product)
- قیمت (Price)
- ترویج (Promotion)
- مکان و کانال توزیع (Place)
آمیخته بازاریابی ۴ پی یعنی: محصول مناسب را در مکان و زمان مناسب، با یک قیمت مناسب به دست مشتری و مصرفکننده برسانیم.
این ۴ P یک مدل است که به شما کمک میکند کسب و کار خود را بهتر بشناسید، قادر به مدیریت آن بوده و در نهایت به هدف دلخواهتان- که میتواند فروش یا سود بیشتر باشد- برسید.
از آنجایی که بازاریابی برای یک کسب و کار چندین جنبه دارد، مدل ۴P شما را بر آن میدارد که به مسائل مختلف فکر کرده و برای هرکدام مسیرها و راهحلهای مناسب بچینید. آمیخته بازاریابی مفهوم عجیب و پیچیدهای نیست. در صحبت این گفته باید یک مثال بزنیم: قیمتگذاری. بله، قیمتگذاری یکی از اجزای این آمیخته را تشکیل میدهد و زیرمجموعه همان Price درنظر گرفته میشود.
استراتژی بازاریابی به زبان ساده
استراتژی بازاریابی یا استراتژی مارکتینگ درواقع مجموع تاکتیکها و استراتژیهای جنگی دقیق برای رشد و رسیدن به مخاطب هدف و جلب نظر او است؛ بطوریکه با تحقیقات بازار بتوان به حداکثر سود دست یافت.
استراتژی مارکتینگ مثل یک نقشه و راهنما بوده که همهچیز را نشان میدهد؛ استراتژی بازاریابی در مورد نحوه تبلیغ یک محصول یا خدمات خاص به مشتریان هدف تصمیمگیری میکند. استراتژی بازاریابی طراحی و توسعه داده میشود تا افزایش فروش، عرضه محصولات جدید و به طور کلی تامین سود برای یک شرکت را رقم بزند.
یک استراتژی مارکتینگ مناسب از اجرای آمیخته بازاریابی یا Marketing Mix بدست میآید. استراتژی مارکتینگ مناسب باید Pهای آمیخته را پوشش دهد. استراتژی بازاریابی خود را میتوانید با این سوالها طراحی کنید:
- Product: محصول چیست و چرا میخواهید آن را بفروشید؟
- Price: حاشیه سود، بودجه بازاریابی، بودجه تبلیغات، میزان سود مورد انتظار و… چه میزان است؟
- Place: قصد دارید از چه کانالها و پلتفرمهایی استفاده کنید؟
- Promotion: قصد ارتقا در چه جنبههایی را دارید؟
- People: مخاطبان هدف شما چه کسانی هستند و در چه پلتفرمها یا مکانهایی قرار دارند؟
یک استراتژی بازاریابی مناسب شما را در جهت اهداف کسب و کارتان پیش میبرد.
بازاریابی دیجیتال به زبان ساده
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده یعنی بازاریابی از طریق بسترهای دیجیتال، با استفاده از ابزارها و تکنیکها. دیجیتال مارکتینگ شامل آگاهی از برند (Brand Awareness)، معرفی محصولات و خدمات بصورت آنلاین و فروش آنلاین است. بازاریابی دیجیتال شامل کانالهای مختلفی میشود که از جمله معروفترین آنها که این روزها با رشد فزایندهای روبرو شدهاند، تولید محتوا، بازاریابی محتوا و سئو هستند. تولید محتوا شامل خدمات تولید محتوا در اهواز و سایر شهرها میشود. البته بازاریابی دیجیتال شامل کانالهای دیگری نیز میشود:
- بازاریابی درونگرا
- استراتژی محتوا
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- ایمیل مارکتینگ
- اینفلوئنسر مارکتینگ
- تبلیغات براساس کلیک (PPC)
- تبلیغات بنری و تبلیغات همسان
- بازاریابی ویروسی دیجیتال
- بازاریابی از طریق همکاری در فروش (Affiliate Marketing)
منبع: www.seomoz.ir