آشنایی با شیوه های یادگیری و تاثیر آن در یک ارتباط خوب
دنیا دنیای ارتباطات است. شما بخش عمده ای از زندگی خود را در ارتباط با دیگران سپری می کنید و یا در فکر به سر می برید. تحقیقات نشان داده است که ۷۵% اوقات روزانه ما صرف ارتباط با دیگران می شود و شاید بتوان گفت ۷۵% موفقیت های ما به روابط مان وابسته است. اگر ما بتوانیم هر چه بیشتر ارتباطات موثرتر و موفق تری داشته باشیم، موفقیت چشمگیری به دست می آوریم، در غیر این صورت شکست خواهیم خورد. در دنیای امروز زنان و شوهرها زبان هم را نمی فهمند. همسران با هم بیگانه اند، والدین از بچه های می نالند و بچه ها هم از غیر قابل نفوذ بودن والدین بی حوصله اند و از درک والدین عاجزند.
اگر بخواهیم پدر و مادر موفقی باشید، اگر می خواهید فرزندی خوب و دوستی شایسته یا سیاستمداری پر نفوذ باشید، اگر می خواهید معلم، استاد و یا سخنرانی تاثیر گذار باشید، باید بدانید که چگونه صمیمی باشید. آشنایی با کیفیت های حسی و شیوه های یادگیری خود و دیگران در برقراری یک ارتباط خوب و موثر و صمیمیت و نفوذ پذیری تاثیر بسزایی دارد. انسان ها غالبا با دیگران یکی از کیفیت های سمعی _ بصری یا لمسی را بروز می دهند. اگر چه شما در عین حال می توانید هم سمعی، هم بصری باشید. غالبا یکی از این کیفیت ها غالب است. اکنون ببینیم هر یک از این کیفیت ها چه ویژگی های بارزی دارند.
● افراد بصری
بصری ها افرادی هستند که بیشتر به کیفیت های دیداری توجه دارند و تصاویر برای آنها بیشتر جلب نظر می کند. از آنچه که دیده اند بیشتر صحبت می کنند. هیجانی ترند. سریع تر صحبت می کنند. از حرکات دست بسیار استفاده می کنند. می کوشند سخنان خود را با حرکات به تصویر بکشند، چون سرعت کلامشان با سرعت تصاویر متحرک ذهنی شان برابر نیست، معمولا برای بیان اندیشه های خود شتاب دارند. برخی کلمات را حذف می کنند و آنچه را هم که می گویند طوری است که مخاطب تصویر آن را در ذهن خود می بیند. بصری ها از بی نظمی متنفرند و دوست دارند که از دیگران هدیه بگیرند. ۶۵% از افراد کره زمین بصری هستند. واژه هایی از این قبیل به کار می برند:” می توانیم که ” ” برای من خوب است که….”
● شیوه بر خورد با بصری ها
افراد بصری به رفتار ما، به ظاهر ما و هر آنچه که از ما به چشم می آید، بیشتر توجه می کنند. بصری ها تصویری اند . با بصری ها باید پر شورتر و پر هیجان تر بود. آنها عاشق هیجان هستند. خلاصه باید گفت که توضیح و تفسیر حوصله بصری ها را سر می برد. برای صحبت کردن با این افراد حرکات مهم تر از کلام یا تغییر لحن و طنین است . با یک فرد بصری سریع تر صحبت کنید و مقصود خود را زودتر اعلام کنید.
● افراد سمعی
این گونه افراد بیشتر به کیفیت های شنیداری توجه دارند. از آنچه شنیده اند بیشتر صحبت می کنند. کلام و طنین و آهنگ را به خاطر می سپارند. هیجان آرامتری دارند. آهسته صحبت می کنند و سعی دارند که بیانشان شیوا و رسا باشد. به گفتار خود توجه خاصی نشان می دهند. فن سخنوری آن ها خوب است. وقتی که تنها هستند زیر لب صحبت می کنند و دوست دارند از آن ها تعریف شود. از داد زدن متنفرند. از این که آنها را سرکوب کنید و یا مقایسه کنید و دائم نقاط ضعف آنها را بیان کنید، عصبانی می شوند و آنها به اظهار علاقه گفتاری، به جمله دوستت دارم به گفتار نغز، به کلام شیرین، به تحسین ها و تقدیر ها و کنایه ها توجه دارند.
● شیوه برخورد با سمعی ها
با سمعی ها کمی آرام تر از بصری ها صحبت کنید. اما مراقب باشید که خیلی هم آرام نشوید. خلاصه نکنید اما شرح و تفسیر فراوان هم ندهید. شمرده و میتن باشید. تشویقتان بیشتر کلامی باشد. یک “آفرین” برای یک سمعی هزارمرتبه بیشتر از یک شاخه گل می ارزد. یک “دوستت دارم”، صدها بار نسبت به یک شاخه گل ارجح است. در میان تیم های رفتاری معمولا سمعی ها محترم ترند. برای سمعی ها احترام کلامی مهم تر از یک احترام رفتاری است. تند صحبت کردن با آنها بی ادبی تلقی می شود. سمعی ها ترجیح می دهند به موسیقی ملایم گوش دهند تا اینکه فیلم مهیجی را ببینند.
● افراد لمسی
این افراد بیشتر به کیفیت های لمسی توجه می کنند. از آنچه لمس کرده اند بیشتر حرف می زنند. هیجان شان خیلی کم است. خیلی آرامند. حتی یک نوع رخوت و سستی را می توان در آنها دید. احساس آنها از دیگران عمیق تر است. این گونه افراد از طریق لمس کردن و انجام دادن عملی کارها را به بهترین وجه یاد می گیرند. لمسی ها ویژگی نوشتاری دارند و قدرت نوشتن آنها خوب است.
● نحوه برخورد با لمسی ها
لمسی ها با آنچه با دست زدن حس می کنند، خیلی میانه گرمی دارند. یک حمام آب گرم بیش از هر چیز دیگری آنها را شاد میکند. لمسی ها را باید در آغوش کشید. دستشان را به گرمی فشرد. آنقدر که با نوازش و در آغوش کشیدن و بوسیدن می توان به لمسی ها صحبت را ابراز کرد، با هدیه دادن یا گفتن “دوستت دارم”، نمی توان. دوست دارند با آنها به آرامی صحبت کنید. در صحبت ها برای آنها شعر بخوانید. هل دادن، تنه زدن و یاکتک زدن آنها را آزار می دهد.
● افراد جنبشی
دوست دارند دائم بجنبند. از این که یک جا بایستند، آنها را آزار می دهد. معمولا افراد با هوشی هستند ولی در درسها به خاطر انرژی زیادشان ضعیف هستند. باید مچ گیری کرد، کشتی گرفت، آرام و قرار ندارند و دائم در حال حرکت هستند.
● افراد ارقامی
دوست دارند اطلاعات مکتوب و به سبک منطقی به آنان ارائه شود . واژه ها باید تعریف شده باشند. از نظر املائی، علائم نقطه گذاری، دستوری، حواشی و صفحه بندی درست باشند. محل قرار گرفتن افراد ارقامی دشوار است، بیشتر به جایی بستگی دارد که آنان فکر می کنند اگر در آن جا باشند، برای تجریدی کردن مطالب داده ها راحت تر است. ارقامی ها اصطلاحاتی به شرح زیر به کار می برند: ” به نظر می رسد این روش منطقی باشد.” ” آیا نتایج را کنترل کرده اید.” تحقیق و پژوهش را بیشتر دوست دارند. مقدمه و موخره را مشخص می کنند.
● روش های ارتباطی و صمیمیت
درک این موضوع که کدامیک از کیفیت های سمعی با لمسی یا بصری در مخاطب شما غالب است برای صحبت تاثیرگذار و نفوذ بسیار مهم است. با هر تیپی از افراد باید مثل خودش و بر اساس کیفیت حسی خودش رفتار کرد و این به معنای همرنگ جماعت شدن و برخلاف میل خود رفتار کردن و ….. نیست بلکه برای تاثیر گذاری بهتر است. برای صمیمی شدن، کیفیت احساس مخاطبتان را بشناسید و بر آن اساس رفتار کنید. چه فراوان است ارتباطات ناموفقی که تنها علتش نادیده گرفتن همین کیفیت هاست. مثلا اگر قرار است که شما دوست خود را راهنمایی و یا نصحیت کنید و یا می خواهید از والدین خود چیزی بخواهید و یا چیزی به فرزند خود بگویید و یا از همسر و یا مدیر خود تقاضایی بکنید، با کمی دقت می توانید کیفیت حس غالب او را کشف کنید و حرفتان را بر اساس آن چنان بزنید که موثر واقع شود.
منبع: www.customersclubcenter.com